Tasapainottajat blogi

Tasapainottajaohjaajat kirjoittavat tässä blogissa luonnollisesta ravinnosta, terveydestä ja hyvästä olosta – Sinulle, joka haluat pitää parempaa huolta terveydestäsi.


Sokerin viemää - terveys ja tahto

10-04-2013

Kirjoittajana Tarja Tuuli-Dammert

Sokeri! Kuka olisikaan arvannut että niin makea ja vastustamaton aine voi aiheuttaa riippuvuutta ja pitkän listan erilaisia sairauksia ja terveydenhuollon kustannuksia. Sokeri yhdistettynä teollisesti käsiteltyihin valkojauhotuotteisiin, kuumennettuine ja kovetettuine rasvoineen tekee syömistämme aineista vieläkin petollisemman. Yhdistelmän kohtalokkaat seuraukset ovat olleet pitkään jo nähtävissä, mutta yhä hälyttävän heikosti omissa päivittäisissä ruokatottumuksissamme tunnistettavissa.

Jokapäiväinen teollisen sokerin käyttö on kiistaton terveysriski. Sen sijaan, että söisimme elääksemme, moni tuntuu elävän päivästä toiseen syödäkseen - sokeria! Työssäni ravintoterapeuttina törmään toistuvasti suuriin määriin sokeripitoista ruokavaliota ja kulloisenkin sokerikuorman avaaminen on lähes poikkeuksetta asiakkaalleni yllätys. Kuormaa lisää myös pitkin päivää nautittujen viljatuotteiden määrä, joka niin ikään muuttuu elimistössä suoraan sokeriksi.

Kohtalokkaita toimintahäiriöitä

Jatkuva sokerin nauttiminen aiheuttaa kehossamme monia kohtalokkaita toimintah√§iri√∂it√§ ja johtaa ennemmin tai my√∂hemmin terveysongelmiin. Nautintoaineen tavoin se virkist√§√§, huumaa, stimuloi ja aiheuttaa riippuvuutta, altistaen samalla my√∂s muille riippuvuuksille, kuten alkoholille, tupakalle ja huumeille. 

Makeaa tarjotaan usein arkipäivän lohduksi, lahjaksi ja palkintoina. Meillä on myös sitkeässä tapa osoittaa rakkautta läheisiimme ja etenkin lapsiin karkeilla ja suklaalla, jolloin altistus alkaa monella tasolla jo varhain. Valistusta sokerin haitallisista vaikutuksista terveyteemme tarvitaan laajasti!

Sokerinsietokykymme on paitsi geeniperimältämme myös ruansulatukseltamme hyvin yksilöllinen. Lisäksi se vaihtelee eri elämäntilanteiden mukaan, raskausaikana, vaihdevuosissa, ikääntyessämme tai pitkittyneen stressin seurauksena. Sokeririippuvuus syntyy hyvin salakavalasti.

Kyseessä on biokemiallinen prosessi, jota häiritsee jatkuva insuliinihormonin sahaaminen ylös ja alas, mikä vain kiihdyttää makean mielitekoa. Makean syönti vaikutta voimakkaasti myös psyykkiseen mielentilaamme. Hormoneilla tiedetään olevan voimakas vaikutus mielialavaihteluihin, masennukseen, unettomuuteen, hyperaktiivisuuteen, aggressiivisuuteen ja ahdistukseen. Mitä enemmän stimuloivaa sokeria käytetään, sen stressaantuneemmaksi ja väsyneemmäksi elimistömme käy.

Sokerista morfiinin kaltaisia aineita

Sokerin syöminen vapauttaa elimistöön opioideja, jotka ovat elimistön omia morfiinin kaltaisia hyvänolon tunteen aikaansaavia ja kipuja lievittäviä aineita. Usein toistuva mielihyväkeskuksen stimulointi aiheuttaa herkästi riippuvuuden makeaan. Pitkään käytettynä signaalit kuitenkin heikkenevät. Sen vuoksi tarvitsemme hyvää tuottavaa aineitta useammin ja enemmän kokeaksemme vastaavanlaisen tunteen. Kun aineen käyttö lopetetaan, olo on usein huono. Usein tässä vaiheessa taustalla on jo merkittävä määrä ravintoainepuutoksia, joita addiktoivat aineet aiheuttavat. Tämä altistaa entisestään masennukselle ja vaikeuttaa sokerista irrottautumista ja tasapainon palautumista.

Nauttimamme sokeri on myös suolistohiivojen ja ei toivottujen bakteerikantojen herkkua, mikä aiheuttaa meille erilaisia suolisto- ja imeytymisongelmia. Myös mielialaamme vaikuttavan 'onnellisuushormonin, serotoniinin, tiedetään suurimmaksi osaksi muodostuvan suolistossa. Sokerisyöpön suolistossa myös serotoniinin tuotanto heikkenee, mikä voi ilmetä myös ns. lohtusyömisenä.

Mistä sokeririippuvuuden tunnistaa

Pitkin p√§iv√§√§ vaihteleva energiataso, keskittymis- ja suorituskyvyn heikkeneminen, voimattomuus, √§rtymys, aggressiot, masennus, p√§√§ns√§rky, aivosumuisuus, makean tai muiden hiilihydraattipitoisten ruoka-aineiden kuten karkin, limun, pastan, leiv√§n, pullan himo tai ja jatkuva napostelun tarve voivat olla merkkej√§ sokeriaineenvaihdunnan h√§iri√∂st√§ ja mahdollisesta sokeririippuvuudesta.

Jos yllä mainitut oireet tuntuvat tutulta ja alempana oleva testitulos antaa enemmän kuin viisi pistettä on ruokatottumuksia syytä tarkistaa ja pysäyttää terveyttä rapauttava prosessi.

Verensokerin, hormonitoiminnan ja suoliston tasapainottamisella, kehon kuormitusten purkamisella ja puutostilojen korjaamisella on tärkeä rooli sokerimielitekojen hillitsemisessä ja tasapainon palauttamisessa. Sokerimieliteosta eroon pääseminen on erittäin palkitseva tunne ja sitä kannattaa ehdottomasti tavoitella jos haluaa pysyä terveenä. Pystyt siihen kyllä!

 -Tarja


07-21-2018
Damion Makutz
For a limited time we have lowered the rate on targeted website traffic. We have visitors from virtually every country on Earth. Each visitor is targeted by both country and keywords that you submit when you start your free trial period. If you need more visitors or product sales try our service free for seven days and we will send you 500 free visitors during the trial. There are no contracts and if you cancel during the trial period you will not be charged anything! Start your trial today: http://stpicks.com/2rusd


Unsubscribe here: http://stpicks.com/2ruse
09-12-2018
Kira Sutter
For a limited time we have lowered the rate on targeted website traffic. We have visitors from virtually every country on Earth. Each visitor is targeted by both country and keywords that you submit when you start your free trial period. If you need more visitors or product sales try our service free for seven days and we will send you 500 free visitors during the trial. There are no contracts and if you cancel during the trial period you will not be charged anything! Start your trial today: http://duckshop.co/1f1p


Unsubscribe here: http://stpicks.com/2ruse

Kirjoita kommentti
Tasapainottajat blogi