Tasapainottajat blogi

Tasapainottajaohjaajat kirjoittavat tässä blogissa luonnollisesta ravinnosta, terveydestä ja hyvästä olosta – Sinulle, joka haluat pitää parempaa huolta terveydestäsi.


Parsakaalista on moneksi

09-10-2013

Kirjoittajana Susa Hanyi

Parsakaali on ristikukkaiskasveihin kuuluva viljelykasvi, joka muistuttaa ulkonäöltään lähisukulaistaan kukkakaalia. Nimestään huolimatta parsakaali ei ole sukua parsalle. Olet ehkä myös kuullut parsakaalista käytettävän sen toista italialaista nimeä broccoli.

Parsakaalilla on lukuisia terveysvaikutuksia. Parsakaalin antioksidantin, sulforaanin, on useissa tutkimuksissa todettu hoitavan ja ehkäisevän tehokkaasti syöpää, varsinkin rintasyöpää. Myös muilla ristikukkaiskasveilla on samoja vaikutuksia. Sulforaanin ansiosta solut aktiovoituvat ja tuottavat erilaisia terveyttä edistäviä aineita. Parsakaalilla on lukuisia muitakin terveysvaikutuksia ja siksi parsakaali ja muut kaalikasvit kuuluvat osana terveelliseen ruokavalioon.

Parsakaali sisältää rautaa, A-vitamiinia, C-vitamiinia, folaattia, kaliumia, kalsiumia, fosforia, K-vitamiinia ja B2-vitamiinia.

Parsakaalista voi syödä kaikki maan päällä kasvavat osat. Nuput ovat herkkua, mutta myös varren voi syödä, kunhan kuorii kovan päällysosan pois.

Parsakaali on hyvää myös raakana, mutta jos sinulla on kilpirauhasvaivoja, syö kohtuudella raakoja kaaleja. Raa'at kaalit (kuten muutkin goitrogeeniset kasvit) voivat lamata kilpirauhasen toimintaa.

Höyrystäminen on hyvä keino kevyesti valmistaa parsakaalit esim. voin ja hyvän suolan kanssa minkä tahansa ruoan lisukkeeksi. Voit myös tehdä keittoa ja muusia vaikkapa yhdistellen muiden vihannesten kanssa. Kookosmaito nesteenä antaa kivan eksoottisen maun. Parsakaali on koko perheen vihannes, omasta kokemuksesta myös yksi lasten suosikki.

Helppoja ohjeita:

Aamusmoothie - muutama parsakaalin kukinto
- 1 banaani
- nesteenä vettä tai esim. ananasmehua (tai maustamatonta jogurttia)
- 2 dl mustikoita

Leikkaa parsakaalin kukinnot pieneksi, ja viipaloi banaani. Sekoita kaikki
tehosekoittimessa ja nauti. Voit vaihdella marjoja, lisätä avocadoa yms.

Parsakaalikookoskeitto- parsakaali (kukinnot ja varren sisus)
- pieni sipuli
- (valkosipulia)
- 1 tölkki kookosmaitoa
- hyvää suolaa
- vettä sopivasti

Keitä pilkotut parsakaalit ja sipuli vähäisessä vedessä, lisää kookosmaito ja
suola sekä haluttu määrä vettä nesteeksi. Kuumenna ja nauti!

SusaTasapainottajat blogi