Tasapainottajat blogi

Tasapainottajaohjaajat kirjoittavat tässä blogissa luonnollisesta ravinnosta, terveydestä ja hyvästä olosta – Sinulle, joka haluat pitää parempaa huolta terveydestäsi.


Lehtikaali päihittää muut kasvikset

08-30-2013

Kirjoittajana Mia Paaso

Tummanvihreä kotimainen superruoka on saapunut kauppoihin.

Nyt on kaalivalikoima kaupoissa parhaimmillaan ja sitä kannattaakin hyödyntää ruuanvalmistuksessa. Voit käyttää lehtikaalia keittoihin, muhennoksiin, salaattiin, smoothieen tai kuivattaa viherjauheeksi talven varalle.

Tumma väri antaa jo viitteitä lehtikaalin suurista terveysvaikutuksista. Voimakkaan makuisen lehtikaalin C-vitamiinipitoisuus on huikea, jopa kaksinkertainen appelsiiniin verrattuna! Lisäksi se sisältää runsaasti E-vitamiinia. Lehtikaali päihittää mennen tullen kaikki kasvikset ja hedelmät ravintoainepitoisuudellaan, mm. sisältämiensä antioksidanttien luteiinin ja zeaksantiinin määrällä. Kyseisistä antioksidanteista on saatu hyviä tutkimustuloksia silmäsairausten yhteydessä.

Suuren kalsiumpitoisuutensa ansioista voidaan todeta lehtikaalin estävän kuukautiskipuja aiheuttavia lihassupistuksia, auttaa ehkäisemään migreeniä ja torjuu osteoporoosia. Lehtikaali sisältää myös runsaasti karotenoideja, joiden uskotaan mm. lieventävän allergiaa. Siitepölyallergiasta kärsivien kannattaakin kokeilla lehtikaalin voimaa tukkoisia onteloita avaamaan. Kaikilla kaaleilla on monta samankaltaista terveyttä kohentavaa ominaisuutta. Niissä on tiamiinia ja runsaasti folaattia, joten ne lievittävät hermostuneisuutta, masennusta, stressiä, väsymysoireita, kohentavat aloite- ja keskittymiskykyä ja lisäävät elinvoimaa ja suorituskykyä, parantavat hiusten, ihon ja kynsien kuntoa. Kaalit aktivoivat verenmuodostusta, hiilihydraattiaineenvaihduntaa ja soluhengitystä, vilkastuttavat solujen kasvua ja vahvistavat sidekudoksia. Lehtikaali toruu myös helikobakteeria ja suojelee vilustumiselta. Sopii laihduttajalle erinomaisesti poistaen ylimääräistä nestettä ja vieden näläntunnetta sekä vaikuttamalla vatsarasvan määrää vähentävästi. Kaaleista on apua myös sukupuoliseen haluttomuuteen. Lehtikaalia suositellaan erityisesti naisille, sillä sen on todettu ehkäisevän myös rintasyöpää.

Kun haluat pitää suolistosi kunnossa, niin valitse vaihtoehdoista luonnollisin. Lisää päivittäisiin aterioihisi lehtikaalia ja muita kaalilajeja. Kaalin runsaskuituisuus on hyväksi suolen limakalvoille. Kuiduista saadaan apua suolinukan kasvuun ja ne imevät itseensä myrkkyjä ja rasvoja sekä nopeuttavat ruoan kulkua suolistossa. Kaali sopii niin ummetukseen kuin ripulinkin hoitoon. Lisäksi siitä on apua mahakatarriin ja liikahappoisuuteen.

Voit aluksi höyryttää tai tehdä sosekeittoja. Yleisimmin lehtikaalia höyrytetään pitkään pehmeäksi ja tarjoillaan voin ja merisuolan kanssa. Tuoreena voit aloittaa pienillä annoksilla, vaikka lehti per smoothie. Kuivattuna jauheena lehtikaalia on helppo käyttää missä ruoassa tahansa. Lehtikaali on kasvissyöjien suosiossa; rauta, kalsium ja proteiinipitoisuutensa vuoksi. Energiasisällöstä proteiinia on 39%.

Jos sairastat kilpirauhasen vajaatoimintaa, muista kypsentää kaalit. Kaalit sisältävät goitrogeenejä, jotka voivat sekoittaa kilpirauhasen toimintaa ja lisäksi estää jodin imeytymistä. Jos olet kihtialtis, vältä kaaleja puriinien vuoksi.

Supersipsit:
nippu/pussillinen lehtikaalia
1-2 rkl oliivi/avocado/kookosöljyä
ripaus merisuolaa/himalajasuolaa

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Revi lehdet irti rangasta ja huuhtele lehdet veden alla ja kuivaa hyvin talouspaperilla. Laita isoon kippoon ja pyörittele öljyssä ja suolassa, hiero vielä käsin. Levitä lehdet ilmavasti pellille (ei päällekkäin) leivinpaperin päälle ja paista n. 6-10 min. Seuraa paistumista ettei pääse palamaan. Lehdet saavat olla reunoilta hieman tummuneet. Kokeile, että ne ovat rapeita ennen kuin otat uunista ulos. Jäähdytä ja nauti!

Mia

Tasapainottajat blogi