Tasapainottajat blogi

Tasapainottajaohjaajat kirjoittavat tässä blogissa luonnollisesta ravinnosta, terveydestä ja hyvästä olosta – Sinulle, joka haluat pitää parempaa huolta terveydestäsi.


Laihduttamisen Roller Coaster

02-03-2013

Kirjoittajana: Tarja Tuuli-Dammert

Taas on ollut tarjolla pilvin pimein, tavalla tai toisella toisistaan eroavia painonhallintakikkoja, -laitteita ja dieettej√§. Moni painonpudottaja onkin kokeilut kaikenlaisia laihdutusvalmisteita ja kuureja, jotka lupaavat tuloksia lyhyess√§ ajassa. 

Useat pystyv√§tkin laihduttamaan. Varsinainen ongelma onkin painon pit√§minen hallinnassa laihtumisen j√§lkeen. Kilot palaavat helposti takaisin, ja pian kokeillaan taas jotain uutta ohjelmaa. T√§llainen vuoristoratameininki est√§√§ pysyv√§n painonpudotuksen, sekoittaa aineenvaihdunnan ja suistaa elimist√∂mme biokemian entist√§ syvemm√§lle ep√§tasapainotilaan. 

Pysyv√§√§n painonhallintaan ei ole olemassa oikotiet√§. 

Erilaiset oireet, kuten ylipainokin, on aina merkki jostain kehon epätasapainotilasta.

- kehon epätasapainotilan syyt on ymmärrettävä, ennen kuin löydämme parannuskeinot. Mikään ohjelma, joka keskittyy vain kiloihin, ei koskaan ratkaise itse ongelmaa.

Jotta pysyv√§ painonpudotus olisi mahdollista ja ihminen voisi saavuttaa paremman terveyden, monen tekij√§n tulee sit√§ ennen olla tasapainossa. Pelkk√§ ruokavalion muutos tai liikunnan lis√§√§minen ei aina auta sek√§√§n, vaan tilanteen korjaaminen saattaa vaatia lis√§ksi muita ravintoterapeuttisia apuja tasapainon saavuttamiseksi. 

Mistä elimistön tasapaino sitten rakentuu?

Se rakentuu paitsi kehon toimintoja tukevasta, oikeasta ravinnosta, myös verensokerin, rasvahappojen, hormonien, ruoansulatuksen ja suoliston bakteerikannan tasapainosta. Myös mahdolliset piilevät ruoka-aineallergiat tulee kartoittaa, puhumattakaan muista elimistöä stressaavista tekijöistä. Lisäksi tarvitaan riittävä määrä vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita, hyvä kehon pH tasapaino sekä monien muiden yksilöllisten ja mahdollisten geneettisten rasitteiden huomioon ottamista.

Liikuntaa ei tietenkään pidä unohtaa, mutta kehon ollessa valmiiksi jo’ hätätilassa’, johtaa sekin liiallisina annoksina vain ojasta allikkoon.

Ylipainoko luonteen heikkoutta?

Ylipainoisten ajatellaan usein olevan heikkoja luonteeltaan. Päinvastoin! Olen vastaanottotyössäni törmännyt lukemattomiin laihdutushistorioihin, erilaisten kuurien ja dieettien kurinalaiseen noudattamiseen ja uskomattomiin liikuntaohjelmien määrään. Ne kertovat miten mieletön tahdon voima lukemattomiin laihdutusyrityksiin liittyy! Kyse ei siis useinkaan ole siitä, ettei ihminen todella olisi yrittänyt ja halunnut laihtua.

- kyse on ennemminkin siitä, että keinot ovat olleet elimistölle sopimattomia ja näin ollen pitkällä tähtäimellä arkipäivässä mahdottomia toteuttaa.

Painonpudotukselle on olemassa merkittäviä esteitä, jotka on ensin saatava kuntoon, että pysyvä ja terveellinen painonpudotus olisi edes mahdollista.

Oman terveyden tulisi olla etusijalla myös painonpudottajalla. Niin omassa työssäni, kuin Tasapainottajien metodissakin kiinnitetään kilojen sijaan huomiota ensin moniin muihin hyvinvointia lisääviin tuloksiin, kuten energian lisääntymiseen, turvotusten laskemiseen, parempaan uneen, makeanhimon katoamiseen, suolisto- ja vatsavaivojen häviämiseen, verenpaineen laskuun jne. Oirepisteiden karistessa lähtee usein myös paino alaspäin. Vain terve keho polttaa rasvaa. Elimistölle pitää antaa aikaa sopeutua moniin muutoksiin, joita se ruokavaliomuutoksessa ja tasapainottuessaan käy läpi. Pakottamalla ei pitkälle päästä.

Kuulostaako vaikealta?

- Itse asiassa se on niin yksinkertaista ja luonnollista, että monet ihmettelevät jälkeenpäin, miksi kukaan muu ei ole kertonut tästä minulle aiemmin. Onneksi voimme jakaa tätä tietoa nyt!

Kuten kaikkialla luonnossa, myös ihmisen elimistössä on jatkuva pyrkimys kohti terveyttä. Kun kuormittavat esteet on poistettu ja ravitsemukselliset, oikeat rakennusaineet annettu, voi luonnollinen palautuminen alkaa. Sieltä löytyy tasapaino.

02-14-2013
Hanna
Suurella innolla mukana ollaan. Kiva kun on lisänä nämä nettisivut joista voi hakea uusia ruokaohjeita. Resepteissä näytti olevan itselleni vieraanoloisia ainesosia. Niistä olisi kiva kuulla jo lisää heti tässä alku vaiheessa.
02-15-2013
Tasapainottajat
Hei Hanna, kiitos palautteestasi. Toiveesi on huomioitu ja asiaa erilaisista ruoka-aineista on tulossa blogiin lähiaikoina. Herkullisia hetkiä Tasapainottajat -reseptien parissa!
- Tarja
02-16-2013
Hanna
Kiva kuulla että asiaa eri ruoka-aineista on tulossa.
Sellaiseen asiaan myös kiinnitin huomiota että kaikissa resepteissä ei ole annos määrää, joissakin kohdin mietin määrää kun aineiden perusteella en pystynyt alussa sitä arvioimaan onko yhdelle vai useammalle. Aamiasvinkkejä kaipaisin myös lisää. Munakas ei enää tipu :) Välipala vinkit on tosi kivat. Itselleni ongelmia tuottaa myös mitä ihanaa terveellistä ottaa matkalle evääksi?
Kiitos ihanista resepteistä.

Kirjoita kommentti
Tasapainottajat blogi