Tasapainottajat blogi

Tasapainottajaohjaajat kirjoittavat tässä blogissa luonnollisesta ravinnosta, terveydestä ja hyvästä olosta – Sinulle, joka haluat pitää parempaa huolta terveydestäsi.


Aamiaisen sietämätön keveys - aamiaisen tärkeys

04-17-2015

Kirjoittajana Minna Hansen

Oletko niitä joiden "aamiainen" koostuu vain kupillisesta kahvia, koska sinulla on liian kiire tai et viitsi tehdä aamiaista? Aamiaisen tärkeyttä ei ole turhaan painotettu. Se ei ole välttämättä päivän tärkein ateria, mutta kuitenkin hyvin tärkeä yhdestä päivän kolmesta pääateriasta.

Aamu tulee aloittaa veden juomisella. Heti herättyäsi juo iso lasillinen huoneenlämpöistä vettä. Kylmä vesi ei ole kehoystävällistä, koska kehon joutuu lämmittämään sen ensin. Kehomme pystyy paremmin hyödyntämään huoneenlämpöistä vettä. Vielä parempi olisi, jos sekaan puristaa sitruunamehua: isoon lasilliseen vettä puolikkaan sitruunan mehu. Miksi juuri sitruunamehua? Se tukee ruoansulatusta sekä maksaa ja auttaa myös maksaa poistamaan toksiineja. Sitruunalla on myös kehoa emäksöivä vaikutus vaikka maistuukin happamalta. Sitruunavesi olisi hyvä nauttia pillillä, koska silloin hammaskiille säilyy paremmin.

Nyt kun olet nesteyttänyt itsesi yön jälkeen, on ruoan vuoro. Ravintorikas ja täyteläinen aamupala auttaa jaksamaan energisenä hyvin lounaalle asti. Mikäli aikaa on aamulla vähän, voit nauttia myös ns. pika-aamiaisen ja silti syödä terveellisesti. Itse joudun heräämään arkiaamuisin töihin sen verran aikaisin, joten en halua nousta vielä aikaisemmin käyttääkseni kunnolla aikaa aamiaiseen. Vapaapäivien aamut ovat eri juttu.

Niinpä minun pelastukseni ovat esim. erilaiset smoothiet ja tuorepuurot. Näiden valmistukseen ei mene kauan aikaa! Ja kun smoothiesta tekee ruokaisan lisäämällä mm. hyvälaatuista proteiinijauhetta, liotettuja siemeniä ja/tai avokadoa, jaksaa sen avulla mainiosti lounaaseen asti. Smoothieistani tulee yleensä noin puolisen litraa juotavaa. Mikäli tulee enemmän, voi ylimäärän aina nauttia vaikka välipalana iltapäivällä.

Smoothie

Laitan usein omiin smoothieihini liotettuja auringonkukan- tai chiansiemeniä, lorauksen oliiviöljyä, avokadoa (puolikas tai kokonainen riippuen sen koosta sekä muista raaka-aineista), lisäksi marjoja ja jotain vihreää, esim. viherjauhetta, villivihanneksia, pinaattia tai vaikka reilusti persiljaa. Nesteenä käytän yleensä vettä. Raaka-aineista riippuen saatan käyttää myös osittain luomu soijamaitoa, kauramaitoa tai mantetelimaitoa. Erittäin täyteläinen smoothie tulee kookosmaidosta.

Jo pelkästään vaihtelunvuoksi, teen toisinaan kunnon vihersmoothien. Silloin blenderissä sekoittuu mm. varsiselleriä, kurkkua, tuoretta inkivääriä, tomaattia, lehtikaalia, persiljaa ym vihreää. Ja tietenkin loraus oliiviöljyä. Raaka-aineet olisi hyvä olla luomulaatuisia, jos vain mahdollista. Näin välttyy turhilta kemikaaleilta, varsinkin kun tehosekoitin pilkkoo ja rikkoo ainesosat hyvin pieniksi.

Itse en juurikaan käytä hedelmiä omissa smoothieissa, korkeintaan joskus palan banaania tai omenaa. Tämä ihan ruoansulatuksellisista syistä. Ruoansulatus hidastuu ja saattaa aiheuttaa herkkävatsaiselle käymistä eli maha voi esim. turvota, kerätä ilmaa tai alkaa möyryämään.

Tuorepuuro

Myös tuorepuuro on helppo ja vähän aikaavievä aamiaisvaihtoehto. Tuorepuuron ideana on, että sitä ei kypsennetä. Googlettamalla löytyy varmaan jokaiselle sopivin reseptivaihtoehto. Itse käytän usein tattarin ja hirssin jyviä. Jyvät tai siemenet tulee huuhdella hyvin edellisenä iltana ja jättää sitten likoamaan puhtaaseen veteen yön yli. Varsinkin tattarin jyvät tulee huuhdella erittäin hyvin ja useaan kertaan. Aamulla heitetään jyvien liotusvesi pois. Lisätään joukkoon muut halutut ainekset ja nesteeksi tarpeen mukaan vettä, niin sekoittuu paremmin. Tuorepuuron voi valmistaa sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Jyvien ja/tai siementen seuraksi voi kokeilla esim. omenaa ja Ceyloninkanelia tai marjoja, marjajauheita. Jos käytät kanelia, niin käytä nimenomaan Ceyloninkanelia, koska suurin osa osa kaupoissa myytävistä kaneleista ovat ns. kassiakanelia ja tämä lajike sisältää maksalle haitallista kumariinia runsaammin käytettynä.

Mikäli kokeilet ensimmäistä kertaa tämäntyyppistä tuorepuuroa, niin sekaan voi laittaa esim. yön yli liotetun luomu taatelin tai palan banaania antamaan hieman makeutta. Tattarin maku saattaa vaatia toisille totuttelemista, mutta sitä kannattaa kokeilla, koska se on ravintoarvoltaan loistava. Tattari on oivallinen proteiinin lähde, sillä se sisältää kaikki ihmiselle välttämättömät aminohapot. Lisäksi siinä on rautaa, kalsiumia sekä muita kivennäisaineita.

Vaihtelua aamiaiseen

Aamiaisvinkkejä miettiessä kannattaa ajatella hieman laajemmin, "laatikon ulkopuolelta", eikä tule kangistua perinteisiin aamiaisruokiin. Voit syödä vaikka edellisenä iltana jäänyttä päivällistä. Tai jos jäi esim. kanaa, kalaa, niin tee niistä ruokaisampi salaatti. Kuka on sanonut, että aamiaisella tulee syödä vain puuroa, leipää tai jogurttia? Itse olen sen verran hiilihydraattiyliherkkä, että leipä tai puuro eivät pidä nälkää kauan loitolla. Joutuisin syödä välipalaa heti tunnin tai kahden päästä.

Jotta aamiainen on tasapainoinen ja pitää nälän loitolla useampia tunteja, sen tulee sisältää hyviä proteiineja, rasvoja sekä hiilihydraatteja. Munakas salaatin kera on myös hyvä vaihtoehto niin aamiaiseksi, lounaaksi tai päivälliseksi.

Sitten vielä pari sanaa kahvista ja teestä. Nämä tulisi aina ostaa luomuna. Tämä siksi, että kahvin ja teen viljely on sen verran suurta bisnestä eli viljelyssä käytettään paljon kemikaaleja ja torjunta-aineita, jotta saataisiin mahdollisimman hyvä sato. Panosta siis mieluummin laatuun kuin määrään. Mieluummin kupillinen hyvää ja laadukasta kahvia kuin monta kupillista juomaa, joka saa enemmän aikaa haittaa kuin hyötyä.

Sitten vielä aamiaisvinkki vaikka sunnuntaiaamulle! Tee salaattipohja valmiiksi lautaselle, johon tulee paljon vihreää (esim. erilaisia salaatinlehtiä, pinaattia, vesikrassia), lisää joukkoon myös avokadoa. Kaada joukkoon oliiviöljyä. Laita salaattipedin päälle savustettua lohta tai kylmäsavulohta / graavilohta. Valmista uppomuna ja laita se kalan päälle. Tässä toimii parhaiten rasvainen kala. Herkullinen yhdistelmä ja hieman luksusta aamuun!

Minna

Tasapainottajat blogi