Tasapainottajat blogi

Tasapainottajaohjaajat kirjoittavat tässä blogissa luonnollisesta ravinnosta, terveydestä ja hyvästä olosta – Sinulle, joka haluat pitää parempaa huolta terveydestäsi.


Villivihannekset - suomalaista superruokaa

05-26-2014

Kirjoittajana Riika Lindholm

Ihana kevät! Linnut laulavat ja maailma näyttää vaaleanvihreältä. Lisääntyvä valo ja lämpö saavat luonnon taas täyteen elämään ja ihmiset ulos sopistaan. Tänä keväänä saatat mullan kuokkimisen lomassa törmätä uuteen ilmiöön: kun ensilehdet työntyvät maasta näyttää naapurisi joka aamu etsivän jotain pihanurmikoltaan. Hän on ehkä yksi monista hortoiluun hurahtaneista suomalaisista. Hortoilijalle kevät merkitsee pitkälle syksyyn kestävän keräilykauden alkamista.

Hortoilulla tarkoitetaan villivihannesten keräämistä luonnosta. Termi viittaa kreikan kielen 'horta' -sanaan, joka merkitsee kaikkea villiä vihreää. Kreikassa villivihannesten keräilyllä on pitkät perinteet ja villiruokaa arvostetaan suuresti. Suomessa villivihannekset ovat palvelleet hätäravintona huonoina aikoina, ja ehkä siitä syystä ne ovat saaneet arvottomien rikkaruohojen leiman. Viimeisen kymmenen vuoden aikana villivihannekset ovat kuitenkin löytäneet tiensä fine diningiin ja yhä enemmän myös tavallisten ihmisten lautasille.

Ihmiselle joka ei ole koskaan kerännyt kasveja, luonto saattaa näyttää yhtenäiseltä vihreältä matolta, josta on vaikea lähteä erottelemaan mahdollisesti syötäväksi kelpaavia kasveja. Metsät ja oma piha on kuitenkin täynnä ensiluokkaista ja vieläpä täysin ilmaista ravintoa - lähiruokaa parhaimmillaan. Itse oman kasvupaikkansa valitsevat, täysin jalostamattomat kasvit päihittävät ravintosisällössä viljellyt kasvit mennen tullen. Ne ovat saaneet kasvaa ilman torjunta-aineita ja muita myrkkyjä. Kaiken lisäksi villivihannekset ovat herkullisia ja tarjoavat jännittäviäkin makuelämyksiä. Esimerkiksi pihlajansilmua maistaessa tulee ensimmäiseksi mieleen marsipaani, sillä silmu muistuttaa maultaan karvasmantelia. Ja kukapa ei olisi lapsena syönyt ihanan kirpakkaa ketunleipää?

Hortoilun hyödyt eivät rajoitu vain ravitsemuksellisiin etuihin. Villiruoan keräily lisää luonnossa liikkumista mikä parantaa hyvinvointia monella tapaa, esimerkiksi rahoittaa oloa ja vähentää stressiä. Nykypäivänä monelta täysin kadoksissa oleva luontoyhteys vahvistuu, ja sitä kautta voi muodostua syvempi yhteys myös omaan itseen. Luonnon keskellä ajatukset hiljentyvät ja on helpompi olla läsnä tässä hetkessä. - Hortoilun aloittaminen on helppoa. Siitä vain paperipussi käteen ja keräämään tuttuja kasveja. Hortoiluun pätevät samat säännöt kuin marjastukseen ja sienestykseen: poimi kasveja vain jos olet täysin varma että osaat tunnistaa ne. Muista myös noudattaa jokamiehen oikeuksia. Jos olet kasvien tunnistamisessa epävarma, on muutaman tunnin hortoilun alkeiskurssi edullinen ja innostava tapa aloittaa uusi harrastus.

Nokkonen on villikasvien aatelia

Villivihannesharrastuksen voi aloittaa vaikka nokkosesta. Se on helppo tunnistaa ja terveysvaikutuksiltaan se on villikasvien parhaimmistoa. Pienen nokkosen voi syödä kokonaan, isommasta nokkosesta kannattaa käyttää vain latva. Ennen käyttöä nokkoset käsitellään kiehauttamalla niitä muutama minuutti runsaassa vedessä. Nokkosta voi lisätä moniin ruokiin: pirtelöihin, keittoihin, muhennoksiin, munakkaisiin, sämpylöihin ja lettuihin. Kuivattua nokkosta voi käyttää lisäravinteena viherjauheen tapaan. Nokkosella on monia terveysvaikutuksia, se muun muassa alentaa verensokereita, tasapainottaa verenpainetta ja tukee hermoston toimintaa. Rautaa nokkosessa on viisi kertaa enemmän kuin pinaatissa, ja nokkoskuuri onkin yksi tehokkaimmista keinosta nostaa alhaista hemoglobiinia. Raudan lisäksi nokkonen sisältää runsaasti kalsiumia, magnesiumia, piitä, foolihappoa, C-, D- ja K-vitamiinia. Nokkonen lisää virtsaneritystä ja on siten oiva detox-kasvi. Se voi tuoda helpotusta myös reumaatikolle, sillä se poistaa elimistöstä virtsahappoa.

Voikukka korvaa salaatin

Voikukka on niinikään erinomainen aloittelijan villikasvi, sillä sitä ei tarvitse etsiä kaukaa. Jos käytät jotain muuta kuin bensiiniruohonleikkuria voit kerätä voikukkia omalta pihaltasi läpi koko kesän. Kannattaa kerätä nuoria, sileälaitaisia voikukanlehtiä, sillä ne maistuvat parhaimmalle. Voikukkaa voi syödä sellaisenaan esimerkiksi leivän päällä. Se sopii mainiosti salaatin joukkoon ja pirtelöihin, tai kypsennettynä munakkaisiin tai piiraisiin. Myös voikukan nuppuja ja kukkia voi käyttää salaateissa tai vaikka vesikannussa koristeena ja makua tuomassa. Voikukassa on paljon enemmän ravintoaineita kuin viljellyissä salaateissa, joten kesäkauden ajaksi ruukkusalaatit kannattaa jättää kauppaan ja herkutella mieluummin voikukalla. Voikukan lehdet sisältävät paljon betakaroteenia, B-, C-, K1 ja D-vitamiinia sekä rautaa ja kaliumia. Voikukka tukee maksan toimintaa ja puhdistaa verta, maksaa ja munuaisia. Voikukka on myös erinomainen laihduttajan kasvi, sillä se poistaa nestettä ja vähentää turvotusta. Tiesitkö, että voikukkaa on viljelty Euroopassa jo 150 vuotta ja se on monessa maassa varsin arvostettu kasvi?

Maitohorsma on kevään odotettu herkku

Jos olet parsan ystävä suosittelen kokeilemaan luonnossa kasvavaa maitohorsmaa. Horsmat ovat parhaimmillaan nuorina, violetinpunertavina versioina. Niitä voi valmistaa samaan tapaan kuin parsaa, esimerkiksi höyrytettynä, voin, suolan ja sitruunan kera. Myöhemmin kasvista voi käyttää uusia, nuoria vihreitä lehtiä. Myös kukat ovat syötäviä ja sopivat koristeeksi vaikka jälkiruokiin. Horsman lehtiä voi laittaa salaatteihin, munakkaisiin, sosekeittoihin ja muhennoksiin. Horsma sopii hyvin yhteen kaalin tai munakoison kanssa. Kuivattua horsmaa voi käyttää myös makeisiin leivonnaisiin. Maitohorsman lehdet sisältävät esimerkiksi valkuaisaineitta, karoteenia, monia hivenaineita ja C-vitamiinia. Horsmalla on suoliston kuntoa parantavia ominaisuuksia ja siitä voi saada apua närästykseen. Kasvilla on myös tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia. Aikoinaan horsmaa on pidetty arvokasvina ja esimerkiksi Venäjällä on ollut ihmisiä jotka ovat ansainneen elantonsa maitohorsmaa keräämällä.

Villivihannesten keräily on helppoa ja hauskaa, ja korvaamalla vaikka vain osan viljellyistä, ravintoköyhemmistä kasveista villivihanneksilla voit parantaa oman kehosi ravitsemustilaa merkittävästi. Energisyys ja hyvä olo lisääntyvät kun elimistö paremman ravinnon avulla alkaa puhdistua kuona-aineista ja painokin asettuu kohdilleen. Ja mikä parasta, jokaisella on mahdollisuus syödä näitä kotimaisia superruokia!

Lähde: Hulluna hortaan - Hyvinvointia ja herkkuja villivihanneksista (Raija Kivimetsä ja Jouko Kivimetsä)

Riika

Tasapainottajat blogi