Tasapainottajat blogi

Tasapainottajaohjaajat kirjoittavat tässä blogissa luonnollisesta ravinnosta, terveydestä ja hyvästä olosta – Sinulle, joka haluat pitää parempaa huolta terveydestäsi.


Rentoutuminen on osa stressinhallintaa

01-27-2014

Kirjoittajana Paula Kilkki

Stressinhallinta on t√§rke√§ osa hyvinvointiamme. Stressi kannattaa sel√§tt√§√§ ennen kuin se sel√§tt√§√§ sinut. Monella ihmisell√§ on valtavia paineita niskassaan. El√§mme varsin haasteellisia aikoja, suorastaan omituisia. Tuntuu kuin osa yhteiskunnasta py√∂risi j√§√§tyen hitaasti eteenp√§in tai olisi l√§hes pys√§hdyksiss√§; hankintoja ei tehd√§, uuteen ei ryhdyt√§, ei panosteta henkil√∂kuntaan ja ne viimeisetkin firmassa, jotka saavat ty√∂paikkansa pit√§√§ ovat suurien muutosten ja paineiden alla.

Loppuk√§dess√§ me kaikki vastaamme omasta hyvinvoinnistamme ja asenteestamme siihen ihan itse. Me itse tunnemme parhaiten itsemme ja sen kuinka voimme. Itse osaa parhaiten sanoa tuntuuko jokin asia hyv√§lt√§ vai eik√∂ tunnu. Jos ei tunnu hyv√§lt√§, asioille on aina vaihtoehtoja olemassa. Hyvinvointiasi tukemaan, vahvistamaan ja kohottamaan on paljon tahoja, yrityksi√§, palveluja, ihmisi√§, jotka voisivat auttaa mit√§ erilaisimmin tavoin, jos itse otat ensimm√§isen askeleen siihen suuntaan. Omaan hyvinvointiinsa kannattaa panostaa. Sitten jaksaa l√§heisilleenkin olla vahvemmin oma itsens√§ ja kaikki voivat hyvin.

Hyvinvoiva ihminen säteilee hyvää oloa ympärilleen ja kannustaa myös muita. Ei sitä kerta kaikkiaan kehtaa narista, jos vieressä on ihminen josta huokuu elämänmyönteisyys ja innostuneisuus elämää kohtaan. Sitä tsemppaa huomaamattaan itsekin.

Stressihormonin tasapainotukseen auttaa mm. hetkeen pys√§htyminen, hengitt√§minen, s√§√§nn√∂llinen uni- ja ateriarytmi, rauhallinen liikunta. My√∂s meditoinnilla on stressihormonia ja hermostoa rauhoittava vaikutus. Tv, radio, tietokone ja puhelimet kannattaa sulkea valojen ohella viimeist√§√§n tuntia ennen nukkumaan menoa ja antaa unta edist√§v√§n melatoniinihormonin lis√§√§nty√§. Proteiinipitoinen ruoka helpottaa stressi√§. Kahvin juontiin ja etenkin kahvihetken ajankohtaan kannattaa kiinnitt√§√§ huomioita, jos uni ei meinaa tulla. Unta edesauttavia teelaatuja on useita ja lis√§ravinteistakin l√∂ytyy vaihtoehtoja.

Tahto voida paremmin lähtee meistä itsestämme.

Pienikin pysähtyminen ja hetkessä eläminen auttaa jaksamaan paremmin. Se kääntää ajatuksesi itseesi ja jaksamiseesi. Haluanko painaa tukka putkella tällä tavoin joka hetki? Huomasinko mitä juuri äsken tapahtui? Vai tapahtuiko kaikki rutiinilla ja taas oltiin ovesta menossa täysi vauhti päällä? Muksut nippuun, autoon ja tarhaan ja itse liikenneruuhkaan ja edessä ajavaa kiroten työpäivän ensimmäistä mitä-tahansa-suoritusta miettien... Täysi tohina päällä koko päivän ja sama takaperin päivän lopussa. Pysähdy ajoissa ja palaa tähän hetkeen ilman kiirettä ja tohinaa. Nyt on sen aika, että jaksat jatkossakin.

Nopeammin rentoudut hengitt√§m√§ll√§ tietoisesti. Voit rentouttaa itsesi vaikka ulkotakki p√§√§ll√§ ennen kuin aamulla l√§hdet. Seiso hyv√§ss√§ ryhdiss√§ ja hengit√§ muutaman kerran oikein syv√§√§n sis√§√§n ja ulos. Parissa minuutissa ehdit pys√§hty√§ ja huomata miss√§ tilanteessa olet. Voisitko kenties antaa itsellesi jopa lis√§√§ aikaa rentoutumiseen. Jos vaikka joudut keskell√§ p√§iv√§√§ tiukkaan paikkaan, muista hengitys - muutaman kerran syv√§√§n sis√§√§n ja ulos. Jatka sen j√§lkeen hieman tietoisempana, rentoutuneempana. Muutos l√§htee pienist√§ askelista eteenp√§in. √Ąl√§ vaadi itselt√§si liikoja. Muista itse√§si ja pys√§hdy muutaman kerran p√§iv√§ss√§. Anna rentoutumiselle enemm√§n aikaa tai etsi itsellesi sopiva rentoutusmuoto tai -palvelu. P√§√§st√§ kiireest√§si irti niin asiat sujuu helpommin ja stressik√§yr√§ taittuu laskuun.

Ota ohjat omiin k√§siisi ja voi hyvin! 

Loppuun vielä muutama hyvä pointti rentoutumiseen.

Rentoutuminen
- auttaa hallitsemaan stressiä, parantamaan paineensietokykyä
- vahvistaa, virkist√§√§, voimaannuttaa
- selkeyttää, antaa tilaa, puhdistaa mieltä, auttaa olemaan läsnä
- vaikuttaa myönteisesti olemukseesi ja ajatteluusi
- elämänilo ja tyytyväisyys vahvistuu
- luovuus ja rohkeus lisääntyy, oma minäkuva selkeytyy
- ylläpitää työkykyäsi, keskittymiskyky paranee
- parantaa unen laatua, tasoittaa mielialavaihteluita
- tukee el√§m√§ntapamuutosta 
- poistaa jännityksiä kehosta
- parantaa ruoansulatusta, helpottaa vatsa- ja suolistovaivoja
- alentaa verenpainetta

Andrew Matthews: 'Jos sinulla ei ole aikaa rentoutua, sinun on ehdottomasti rentouduttava!'

Paula


Kirjoita kommentti
Tasapainottajat blogi