Tasapainottajat blogi

Tasapainottajaohjaajat kirjoittavat tässä blogissa luonnollisesta ravinnosta, terveydestä ja hyvästä olosta – Sinulle, joka haluat pitää parempaa huolta terveydestäsi.


Rentoutuminen on osa stressinhallintaa

01-27-2014

Kirjoittajana Paula Kilkki

Stressinhallinta on tärkeä osa hyvinvointiamme. Stressi kannattaa selättää ennen kuin se selättää sinut. Monella ihmisellä on valtavia paineita niskassaan. Elämme varsin haasteellisia aikoja, suorastaan omituisia. Tuntuu kuin osa yhteiskunnasta pyörisi jäätyen hitaasti eteenpäin tai olisi lähes pysähdyksissä; hankintoja ei tehdä, uuteen ei ryhdytä, ei panosteta henkilökuntaan ja ne viimeisetkin firmassa, jotka saavat työpaikkansa pitää ovat suurien muutosten ja paineiden alla.

Loppukädessä me kaikki vastaamme omasta hyvinvoinnistamme ja asenteestamme siihen ihan itse. Me itse tunnemme parhaiten itsemme ja sen kuinka voimme. Itse osaa parhaiten sanoa tuntuuko jokin asia hyvältä vai eikö tunnu. Jos ei tunnu hyvältä, asioille on aina vaihtoehtoja olemassa. Hyvinvointiasi tukemaan, vahvistamaan ja kohottamaan on paljon tahoja, yrityksiä, palveluja, ihmisiä, jotka voisivat auttaa mitä erilaisimmin tavoin, jos itse otat ensimmäisen askeleen siihen suuntaan. Omaan hyvinvointiinsa kannattaa panostaa. Sitten jaksaa läheisilleenkin olla vahvemmin oma itsensä ja kaikki voivat hyvin.

Hyvinvoiva ihminen säteilee hyvää oloa ympärilleen ja kannustaa myös muita. Ei sitä kerta kaikkiaan kehtaa narista, jos vieressä on ihminen josta huokuu elämänmyönteisyys ja innostuneisuus elämää kohtaan. Sitä tsemppaa huomaamattaan itsekin.

Stressihormonin tasapainotukseen auttaa mm. hetkeen pysähtyminen, hengittäminen, säännöllinen uni- ja ateriarytmi, rauhallinen liikunta. Myös meditoinnilla on stressihormonia ja hermostoa rauhoittava vaikutus. Tv, radio, tietokone ja puhelimet kannattaa sulkea valojen ohella viimeistään tuntia ennen nukkumaan menoa ja antaa unta edistävän melatoniinihormonin lisääntyä. Proteiinipitoinen ruoka helpottaa stressiä. Kahvin juontiin ja etenkin kahvihetken ajankohtaan kannattaa kiinnittää huomioita, jos uni ei meinaa tulla. Unta edesauttavia teelaatuja on useita ja lisäravinteistakin löytyy vaihtoehtoja.

Tahto voida paremmin lähtee meistä itsestämme.

Pienikin pysähtyminen ja hetkessä eläminen auttaa jaksamaan paremmin. Se kääntää ajatuksesi itseesi ja jaksamiseesi. Haluanko painaa tukka putkella tällä tavoin joka hetki? Huomasinko mitä juuri äsken tapahtui? Vai tapahtuiko kaikki rutiinilla ja taas oltiin ovesta menossa täysi vauhti päällä? Muksut nippuun, autoon ja tarhaan ja itse liikenneruuhkaan ja edessä ajavaa kiroten työpäivän ensimmäistä mitä-tahansa-suoritusta miettien... Täysi tohina päällä koko päivän ja sama takaperin päivän lopussa. Pysähdy ajoissa ja palaa tähän hetkeen ilman kiirettä ja tohinaa. Nyt on sen aika, että jaksat jatkossakin.

Nopeammin rentoudut hengitt√§m√§ll√§ tietoisesti. Voit rentouttaa itsesi vaikka ulkotakki p√§√§ll√§ ennen kuin aamulla l√§hdet. Seiso hyv√§ss√§ ryhdiss√§ ja hengit√§ muutaman kerran oikein syv√§√§n sis√§√§n ja ulos. Parissa minuutissa ehdit pys√§hty√§ ja huomata miss√§ tilanteessa olet. Voisitko kenties antaa itsellesi jopa lis√§√§ aikaa rentoutumiseen. Jos vaikka joudut keskell√§ p√§iv√§√§ tiukkaan paikkaan, muista hengitys - muutaman kerran syv√§√§n sis√§√§n ja ulos. Jatka sen j√§lkeen hieman tietoisempana, rentoutuneempana. Muutos l√§htee pienist√§ askelista eteenp√§in. √Ąl√§ vaadi itselt√§si liikoja. Muista itse√§si ja pys√§hdy muutaman kerran p√§iv√§ss√§. Anna rentoutumiselle enemm√§n aikaa tai etsi itsellesi sopiva rentoutusmuoto tai -palvelu. P√§√§st√§ kiireest√§si irti niin asiat sujuu helpommin ja stressik√§yr√§ taittuu laskuun.

Ota ohjat omiin käsiisi ja voi hyvin!

Loppuun vielä muutama hyvä pointti rentoutumiseen.

Rentoutuminen
- auttaa hallitsemaan stressiä, parantamaan paineensietokykyä
- vahvistaa, virkistää, voimaannuttaa
- selkeyttää, antaa tilaa, puhdistaa mieltä, auttaa olemaan läsnä
- vaikuttaa myönteisesti olemukseesi ja ajatteluusi
- elämänilo ja tyytyväisyys vahvistuu
- luovuus ja rohkeus lisääntyy, oma minäkuva selkeytyy
- ylläpitää työkykyäsi, keskittymiskyky paranee
- parantaa unen laatua, tasoittaa mielialavaihteluita
- tukee elämäntapamuutosta
- poistaa jännityksiä kehosta
- parantaa ruoansulatusta, helpottaa vatsa- ja suolistovaivoja
- alentaa verenpainetta

Andrew Matthews: 'Jos sinulla ei ole aikaa rentoutua, sinun on ehdottomasti rentouduttava!'

Paula

Tasapainottajat blogi