Tasapainottajat blogi

Tasapainottajaohjaajat kirjoittavat tässä blogissa luonnollisesta ravinnosta, terveydestä ja hyvästä olosta – Sinulle, joka haluat pitää parempaa huolta terveydestäsi.


Jos paino ei putoakaan - katsaus kilpirauhaseen

01-06-2014

Kirjoittajana Susa Hanyi

Kilpirauhanen on pieni mutta tärkeä osa elimistöämme. Se toimii termostaattina elimistössä ja sen tuottamat eri hormonit ovat tärkeitä vaikuttajia ympäri elimistöä. Jos kilpirauhasessa on ongelmia, heijastuu se herkästi vointiimme, yksilöllisesti eri ihmisillä. Se voi olla yksi syy epämääräisten oireiden, sairastelun ja painonpudotusongelmien takana. Oireet voivat olla mitä moninaisin vyyhti.

Olemme tottuneet ajattelemaan ylipainoa tai painonhallinnan ongelmia huonosta itsekurista johtuvana. Liiallinen ilta- ja tunnesyöminen lihottavat. Mutta mitä jos olet jo jättänyt sokerit pois ja korjannut ruokavaliotasi ja myöskin alkanut liikkua. Ja silti, paino ei putoa. Se ei ehkä nouse kovin ja sen voi osaltaan pitää kurissa ahkeralla liikkumisella, mutta et tunne oloa hyväksi verrattuna aiempaan terveeseen olotilaan. Ylipainon lisänä on ehkä väsymystä ja saamattomuutta, unihäiriöitä ja makeanhimoa. Aina ei ole ollut näin ja nyt lista ikäviä oireita uhkaa jäädä seuraksesi. Oletko ymmälläsi mistä tämä johtuu?

Kilpirauhanen ja stressi

Jos kilpirauhanen toimii optimaalisesti, se vaikuttaa monella tavalla. Olemme kaikki yksilöitä ja olemme saaneet tietyt geenit vanhemmiltamme ja perineet tietyt alttiudet eri sairauksiin. Takana voi olla myös suuria muutoksia elämässä, kuten raskaus, avioero, läheisen kuolema ja muut kriisit. Elimistö reagoi sekä tunnetasolla että fyysisesti. Haastavassa elämäntilanteessa kuormittuu perustoiminnot, kun täytyy ponnistella eteenpäin päivä kerrallaan.

Ruokavalion merkitys korostuu stressitilanteessa erityisesti, mutta silloin se juuri on kaikkein vaikeinta pitää ojennuksessa. Piristeet kuten kahvi, ja suklaa, nopeat ruoan hiipivät päivittäiseen käyttöön. Hormonitoimintaan vaikuttaa vahvasti stressi. Myös monet monituiset painonpudotusyritykset voivat jättää jälkensä hormonitoimintaan, jolloin rankat kalorirajoitteiset dieetit ja samanaikainen ravintoaineiden puutos ovat muuttaneet pysyvästi elimistön toimintaa. Alipaino ei myöskään ole useimpien kohdalla terve olotila, varsinkin jos paino on laskenut reippaasti lyhyehkössä ajassa ilman mitään kunnon syytä. Melkoinen koktaili. Ei siis ihme, että kilpirauhanen voi alkaa oireilemaan.

Erilaisia oireita

Kilpirauhassairaus voi näkyä eri oireina eri henkilöillä. Oireista löytyy kaikkea hiustenohentumisesta kuukautishäiriöihin ja aamupöhökasvoista pala kurkussa -tunteeseen. Siksi sairaus ei aina ole helposti diagnosoitavissa. Yhä edelleen diagnoosia ja sen myötä hoitoa voi olla vaikea saada, jollei satu oikeaan osoitteeseen apua hakiessaan. Oireet ovat usein niin yleisiä ja kellä nyt ei olisi väsymystä silloin tällöin. Kuitenkin jos useampi oire natsaa, tulisi ammattilaisen osata ohjata asiakas verikokeisiin. Vielä silloinkin on vaarana, että kilpirauhasarvot näyttävät sen verran hyviltä, että ne eivät yksinään paljasta kilpirauhashäiriötä. Aina ei muisteta kuunnella ihmistä ja hänen omia kokemuksiaan ja tuntemuksia. Asiakkaan vointi tulisi olla tärkein mittari siitä, onko asiat kunnossa vai ei. Toki mikään oire ei yksistään kerro kilpirauhasen toimintahäiriöstä, ehkä toistuvasti kovin alhaista aamuruumiinlämpöä (n. 36,4C tai alle) lukuun ottamatta. Kokonaisvaltainen tilanteen arvioiminen on aina paikallaan kun syytä aletaan selvittää.

Kilpirauhasen erittämät hormonit ovat tärkeitä raskauden aikana, syntyvällä vauvalla, kasvuiässä, nuoruudessa, aikuisuudessa ja vanhuudessa. Vain sen merkitys ja tehtävät hieman muuttuvat iän karttuessa.

Pysähdy kuuntelemaan, hae apua

Meillä on kiireiset elämät ja suorituspaineet ja monesti ei ole aikaa pysähtyä kuuntelemaan itseään. Olkoon taustalla mikä tahansa vaiva, siihen ei kannata tottua. Nämä vaivat eivät myöskään johdu minkään lääkkeen puutteesta. Tärkeintä on miettiä - jos tarpeen niin ammattilaisen johdolla - mikä on oireiden takana ja mikä siihen on johtanut ja puuttua näihin syihin. Mitä aikaisemmin syy taustalta löytyy, sitä helpompi tilanne on korjata. Kilpirauhasenkin kohdalla on nimenomaan näin. Pitkittyessään eri oireet kasaantuvat toinen toisensa päälle. Varsinkin lisämunuaiset ovat kovilla kun kilpirauhasen toiminta on vajaalla vuodesta toiseen, koska kilpirauhashormonien epätasapaino tai puute vaikuttaa ketjureaktion tavoin moneen muuhun elimistön tärkeään toimintaan, heikentäen tai muuttaen sitä.

Siis kuuntele ja arvioi, kuuluvatko nämä tuntemukset terveeseen oloon ja energisyyteen, onko tämä paino minulle optimaalinen, viihdynkö tässä kehossa? Jos epäröit, hakeudu ravitsemuksen ammattilaisen luo. Omaan itseensä investointi kannattaa, ehdottomasti!

Susa

Tasapainottajat blogi